Sudan Dışişleri Bakanlığı AB’ye yönelik yaptırım kararına tepki gösterdi
PORT Sudan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) orduya bağlı bazı kurumlara yaptırım uygulama kararı almasına tepki gösterdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, AB’nin Sudan ordusuna bağlı bazı kurumlara yaptırım uygulama kararının “barışın sağlanmasına yardımcı olmayacağı” vurgulandı.
Açıklamada, orduya bağımlılıkları nedeniyle kurumların hedef alınmasının tuhaf ve kınanacak bir durum olduğu belirtilerek, kararın “Sudan halkını, bağımsızlığını ve onurunu koruyan ordu ile terörist milis Hızlı Destek Güçlerini” gösterdiği belirtildi. Binlerce paralı askerin yer aldığı HDK, eşit” ve dolayısıyla “zalim”. belirtildi.
Açıklamada, “AB’nin, terörist milislere silah, paralı asker, finansman ve medya desteği sağlayanlara baskı yapması bekleniyordu. Bunun yerine AB, savaşan iki taraf arasında tarafsızlık bahanesinin arkasına saklandı.” Kelime kullanıldı.
AB, Sudan’daki 6 kuruma yaptırım uyguladı
AB Konseyi’nden 22 Ocak’ta yapılan açıklamada, Sudan’ın istikrarını ve siyasi geçiş sürecini tehlikeye attıkları gerekçesiyle 6 kurum ve kuruluşun yaptırımlar listesine dahil edildiği belirtildi.
Sudan’da iç savaş
Sudan, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 2023 Nisan ortasından bu yana şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
HDK ve ordu, Aralık 2018’de yaşanan halk ayaklanmasının ardından yönetimi devraldı ve yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer aldı. ve 2021’de sivil hükümete karşı hep birlikte darbe düzenlediler.
Ordu ve HDK’nın askeri ve güvenlik reformları kapsamında HDK’nın orduya entegrasyonu konusunda anlaşmazlığa düşmesi üzerine Nisan ortasında iç savaş çıktı.
BM’ye göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’da yaşanan çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi ülke içindeki diğer şehirlere, 1,7 milyon kişi ise çevre ülkelere kaçtı.
Nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu ülkede 19 milyon çocuk okula gidemiyor.